Cupping (massage)

Cupping is een eeuwenoude ‘alternatieve’ geneeswijze die zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde, maar wordt in onze tegenwoordige tijd ook steeds meer ingezet, zoals bij topatleten en -sporters. De behandelingen zijn ook populair onder moslims, omdat de profeet het aangeraden zou hebben. Cupping wordt dan ook wel Hijama genoemd, naar het Arabische woord zuigen. Je huid wordt met Cupping namelijk vacuüm gezogen.

Het zuigen gebeurt door potjes = cups (glazen, aardewerk, bamboe of plastic) op de huid te plaatsen zodanig dat er een vacuüm ontstaat. Deze vacuüm trekt de huid en de spierlaag naar omhoog, waardoor er een betere doorbloeding en betere lymfe circulatie ontstaat.

Volgens de Chinese leer van de Meridianen heeft het cuppen tevens effect op de meridianen, waar energie doorstroomt (Qi).

Twee methoden van Cupping

Er zijn twee verschillende methoden, een ‘droge’ en een ‘natte’ versie.

Bij ‘dry Cupping’ oftewel de Chinese methode worden kopjes (cups) verwarmt en daarna op de huid geplaatst. Door de onderdruk die dan ontstaat, blijft de cup aan je huid plakken.

  • Het kopje kan ook vacuüm gezogen worden met behulp van een pompje.
  • Het idee is dat je zo de doorbloeding stimuleert en spieren en bindweefsel los masseert. Het heeft tevens effect op de meridianen en de organen waar energie (Chi of Qi) doorheen stroomt.

Bij ‘wet Cupping’ gebeurt hetzelfde, maar bij deze methode worden eerst kleine sneetjes of gaatjes in de huid gemaakt die onder de cup komt. De kleine sneetjes of gaatjes worden op plaatsen gezet waar een disbalans zichtbaar is in de huid en die voor de verstoring van de energie, of tot gezondheidsklachten heeft geleid. Door het vacuüm vloeit er bloed naar buiten.

De kleine sneetjes of gaatjes worden op plaatsen gezet waar een disbalans zichtbaar is in de huid en die voor de verstoring van de energie, of tot gezondheidsklachten heeft geleid. Door het vacuüm vloeit er bloed naar buiten. Voor ‘wet Cupping’ is wel wat ervaring met de techniek van het cuppen nodig. Ook gelden er strenge regels voor deze methode.

Zoals hiernaast vermeld, gebruiken sommige sporters Cupping omdat ze ervan overtuigd zijn dat het hun herstel bevordert. Daarnaast zou het helpen bij tal van kwalen. Van hoofdpijn, verkoudheid en slapeloosheid tot rugpijn, depressie en onvruchtbaarheid.

Cupping therapie of massage

Je kunt cups plaatsen op plaatsen waar een stagnatie is. Deze zal ik opsporen door met mijn handen te voelen in je weefsel. Tegelijkertijd als de cups op een plaats op je lichaam staan, kan ik andere delen gewoon masseren. Of ik kan de cups plaatsen en direct ook met de cups masseren.

Door het masseren met cups,

  1. Stimuleer je het lymfesysteem en de doorbloeding. Er wordt nieuw lymfevocht in omloop gebracht waardoor weefsels beter gevoed worden en het immuunsysteem wordt versterkt.
  2. Wordt het bloed gezuiverd doordat het vacuüm een bloeduitstorting creëert en de verstopping naar boven trekt. Zo worden er rode en witte bloedcellen aangemaakt en verwijdert het de verzuring.
  3. Stimuleer je ook het zenuwstelsel, vooral op de rug. Het zenuwstelsel wordt geprikkeld en daardoor worden ook de verschillende organen die hierdoor worden aangestuurd. Dit heeft ook een positief effect op onze weerstand.